Sidor: Hem | Böcker | Press och media | AktuelltTänkvärtKontakt


Agneta Syrén

Agneta Syrén är jur kand, fil.kand i kriminologi och arbetar till vardags som säkerhetschef. Ett specialintresse är att skriva böcker i ämnet säkerhet om aktuella ämnen som behöver belysas mera. De publicerade böckerna är enkla och lättfattliga samt beskriver svåra ämnen på ett pedagogiskt sätt.

Läs mer »

Tidskrifter

Här kan du läsa mer om de tidskrifter Agneta Syrén förekommer i.

2009

Aktuell Säkerhet nr 7 - 2009
Säkerhetsarbetet i december
En kris kan inträffa plötsligt. Den kan medföra allvarliga konsekvenser för verksamheten genom att de normala processerna inte kan fungera som det är tänkt. För att säkerställa organisationens kritiska processer är det därför nödvändigt att upprätta en kontinuitetsplan. Arbetet med att uprätta en kontinuitetsplan genomförs som en process och kallas kontinuitetsplaneringsprocessen.

Aktuell Säkerhet nr 6 - 2009
Säkerhetsarbetet i november
Hantering och bedömning av möjliga eller troliga risker som kan drabba varje verksamhet kan göras genom riskanalyser. Genom att lista risker, bedöma och värdera dessa kan verksmaheten uppmärksamma en risk som kan medföra stora kostnader.

Aktuell Säkerhet nr 6 - 2009
Artikel: Säkerhetsarbetet för november månad, författare Agneta Syrén
Varje företag, myndighet eller organisation, oavsett storlek, hanterar dagligen såväl möjliga hot och risker som nya affärsmöjligheter. De risker som kan drabba ett företag är många och skiftande. Att hantera och bedöma risker i företagets informationssäkerhet görs genom riskanalyser. Det behövs varken överintelligens eller tekniska kunskaper för att genomföra analysen. Vad som behövs är några post-it block, pennor samt deltagare från alla delar av företaget.

I riskanalysen identifieras:
– Ett antal risker för affärsverksamheten;
– Orsaken till varför den inträffar;
– Sannolikheten för att den inträffar;
– Den konsekvens som risken medför i verksamheten om den inträffar.

En riskanalys ska alltid följas av en upprättad åtgärdsplan. Planen visar vilka åtgärder som ska (måste) vidtas samt de åtgärder som på sikt bör för att reducera identifierade riskers inverkan på verksamheten. Planen ska även visa existerande kontroller som finns på plats i verksamheten. I åtgärdsplanen prioriteras riskerna efter deras konsekvens samt hur sannolikt det är att de inträffar.

Aktuell Säkerhet nr 5, 2009,
Artikel: Höstens säkerhetsarbete författare Agneta Syrén
September månad bör ägnas åt att säkerställa att verksamheten har en lämplig skyddsnivå för sina informationstillgångar. Det kan göras genom att tillgångarna identifieras, deras betydelse dokumenteras, ägarskap fastställs och de förtecknas samt märks.
Skydd & säkerhet nr 5 - 2009
Artikel: Stallning kriminaliseras
I början av nästa år föreslår Stalkningutredningen SOU 2008:81 att stalkning (förföljelse) kriminaliseras, att besöksförbud till viss del ersätts av ett så kallat kontaktförbud och att kontaktförbudet kan övervakas elektroniskt. Detta kom fram för en tid sedan vid en tvådagarskonferens om stalkning. Två experter på området, Agneta Syrén och Martin Grann, informerade om utredningens förslag och konstaterade att exempelvis varsel, avsked eller omorganisationer kan vara en utlösande faktor när företag, myndigheter eller organisationer drabbas av stalkning.

Skydd & säkerhet nr 4 - 2009
Artikel: Trygghet och säkerhet som välfärdsfaktor
Ekonomijournalisten och TV4-programledaren Anders Kraft lotsade 70-talet deltagare genom den fullmatade dagen med femtontalet föreläsare. På agendan fanns trendiga och aktuella ämnen som; personhot mot offentliganställda, den organiserade brottsligheten m.fl. Om personhot samtalade Agneta Syrén, säkerhetschef Länsförsäkringar AB samt Peter Jonsson, Seccredo AB. "- Hoten i vår verksamhet kommer från den organiserade brottsligheten, enskilda kriminella, psykiskt störda samt vanliga kunder".

Aktuell Säkerhet nr 3 - 2009 
Artikel: April och maj månads säkerhetsarbete, författare Agneta Syrén
Säkerhetsarbetet under våren - incidenter & styrning av kontroll och drift. Allt eftersom dagarna blir längre och ljusare - är det dags att göra en återblick på året som gått. - Vilka incidenter inträffade i den egna verksamheten under 2008? - Hur ser den totala statistiken ut när alla incidenter läggs samman? - Vilka kostnader medförde dessa incidenter, såväl direkta som indirekta? - Har organsiationen följt upp och rediucerat risken för att dessa kan inträffa igen? - Hur fördelas kostnaderna mellan olika delar i verksamheten?

Aktuell säkerhet nr 2 - 2009
Artikel: Praktisk handbok säkerställer rutinerna.
Tid är avgörande i säkerhetsarbetet. Struktur säkerställer att rutinerna fungerar när något händer. Nu finns handboken för alla som har svårt att få tiden att räcka till för att strukturera upp arbetet...

Aktuell Säkerhet Nr 4 - 2009
Artikel: Sommarens säkerhetsarbete.
Arbetet med säkerhetsåret fortsätter. Tänk på att information förs mellan medarbetare genom såväl officiella som inofficiella vägar. Informationsvägarna följer inte alltid de utstakade vägarna i organisationschemat.

Aktuell Säkerhet Nr 4 - 2009
Artikel: Fånga upp förföljelsen så snart som möjligt.
Forskningen visar att ungefär 200000 svenskar (9 %) drabbas av stalkning varje år och att många av dem dessutom blir det i sin yrkesutövning. För att minimera riskerna på arbetsplatserna bör man förebygga möjliga incidenter - det kan man göra genom att utbilda chefer och medarbetare i hot och våld, understryka arbetsgivarens ansvar och ta fram handlingsplaner och checklistor.

Tidskriften Entreprenör ( Utges av Svenskt Näringsliv )
Artikel: Expertens 10 tips Så förebygger du och hanterar kriser:
1. Gör en riskbedömning
2. Upprätta en krisledning
3. Skriv en krisplan
4. När krisen väl slår till - börja jobba efter krisplanen
5. För en noggrann loggbok
6. Gör en punktlista
7. Var ärlig, uppriktig och tydlig
8. Informera personalen
9. Säkerställ så att alla som drabbats av krisen får krishjälp och möjlighet till stödsamtal
10. När krisen klingat av, utvärdera hur väl krisarbetet fungerat.

2008

Tidskriften: S.O.S. Skydd och säkerhet Nr. 8. 2008
Artikel: Hur ska den "heta" säkerhetsbranschen klara av framtidens utbildningsbehov?

För att klara av dagens allt högre krav på kompetens inom hela säkerhetsområdet krävs en gedigen och bred kunskap. Lång erfarenhet är en viktig del men vägen till kunskap kan kraftigt påskyndas genom att säkerhetsutbildningar kvalitetssäkras. De framtida säkerhetsutbildningarna bör kvalitetssäkras. Praktiskplatser bör ordnas på företag. "Vi som jobbar med säkerhet måste bli bättre på att dela med oss till varandra så att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt"

Tidskriften: S.O.S. Skydd och säkerhet Nr. 8. 2008
Artikel Finanskris och säkerhet. 

I finanskrisens spår blir det ännu viktigare för företagen att arbeta med säkerhet. Nu finns "Stora säkerhetshandboken" som tar upp vissa säkerhetsproblem och hur de kan lösas. -oavsett vad som händer i världen så ska verksamheten fungera. Säkerhetsarbetet handlar om att göra riskanalyser och att vara förberedd. Idag är alla överens om att struktur och planering är ett måste för att skapa utrymme för mer akuta situationer. Stora säkerhetshandboken - En praktisk årskalender är handfast verktyg som stöd i planeringsarbetet.

Låsmästaren, nr 4- 2008

Artikel "Säkerhet handlar om människan" samt artikel Branschråd kan bli garant för kvalité i framtida säkerhetsutbildning.

S.O.S  Skydd och säkerhet nr 1, 2008
Krönika: Om vikten av att vara säker.
 

En förutsättning för den lönsamma affärsverksamheten är att företaget och alla dess intressenter skall kunna vara och känna sig säkra. Det kan ske genom att man skyddar sig mot oönskade händelser. Så kallade incidenter. När en sådan händelse inträffar kan den föra med sig allvarliga konsekvenser inom varje företags affärsverksamhet


2007

Aktuell Säkerhet nr 6, 2007
Artikel: Frivillig resurs vid katastrofer

Artikeln beskriver hur medmänskligt krisstöd kan erbjudas vid stora samhälleliga katastrofer genom ICISF Team Sweden. Det första mötet i ICISF:s regi skedde på Länsförsäkringar AB där krisstöd sedan ett antal år finns etablerat och kan utnyttjas av samtliga medarbetare i organisationen.

Läs på mer i boken På mänsklig grund – vinnande krishantering

Aktuell Säkerhet nr 5, 2007 
Artikel: Stalkning ger lamslagning.

Stalkning kan drabba vem som helst som är på fel plats vid fel tillfälle och därmed bli måltavla för en person med personlighetsstörning. Stalkning drabbar alla, såväl privatpersoner som företag.

Läs på mer i boken På minerad mark – en handbok om stalkning
 
Aktuell Säkerhet nr 4, 2007 
Krönika: Stalkning – det dolda våldsbrottet

Krönikan visar att nästan hälften av alla stalkningfall kan relateras till en arbetspalts. Stalkning kan bli ett problem för varje arbetsgivare. Stalkning handlar om medveten, upprepad och illvillig förföljelse och trakassering av andra.

Läs på mer i boken På minerad mark – en handbok om stalkning 

Aktuell Säkerhet nr 4, 2007 
Artikel: Ofta missnöje och girighet bakom medarbetarbrott

Se till att ditt företag har interna kontroller och rutiner – och bra chefer som ser när medarbetare mår dåligt. Då minskar risken för att ditt företag drabbas av brott som begås av de egna medarbetarna. 

Läs på mer i boken På bar gärning – Att förebygga brott 

Aktuell Säkerhet nr 3, 2007 
Artikel: 130 miljarder tvättas vita i Sverige varje år
 
Penningtvätt handlar om att förvirra. Pengar förs över från olika konton i mindre belopp, allt mer kontinuerligt. Så småningom börjar de vandra till andra konton på andra banker, det görs någon utlandsbetalning och en till… 

Läs på mer i boken Svarta pengar – en handbok om penningtvätt

Aktuell Säkerhet nr 1, 2007 
Artikel: Rätt krishantering ger lön för mödan
 
Krishantering och krisstöd kan likställas med utveckling och framåtskridanden. Det finns idag en etablerad metod för att hantera det mänskliga omhändertagandet om och när en kris inträffar.
 
Läs på mer i boken På mänsklig grund – vinnande krishantering 

Detektor nr 3, 2007 
Artikel: Agneta Syrén – årets författare 2006
för boken På bar gärning – Att förebygga brott, samt
Artikel: mänskliga och ekonomiska vinster med aktiv krishantering
 

Finansvärlden, nr 3 2008
Artikel:
Stalkning kan drabba vem som helst.
Att bli förföljd och inse att någon har kartlagt ens eget liv och vanor – till och med tagit reda på var barnen går i skola – skapar en oerhörd otrygghet och rädsla hos den som drabbas. Det är precis den makt en stalkare vill ha över sitt offer. 

Läs på mer i boken På minerad mark – en handbok om stalkning 

JUSEK-TIDNINGEN, nummer 10, december 2007
Artikel: 4 snabba till Agneta Syrén.

Fyra snabba frågor med anledning av publiceringen av den nya boken På minerad mark – en handbok om stalkning.

CSO, Chief Security Officer nr 1, 2007 
Artikel:
 Håll förföljaren på avstånd 10 sätt att skydda sig mot oväntat besök.
En av avigsidorna med att vara kändis eller en offentlig person, exempelvis en företagsledare, är att det kan dra till sig människor som inte ser skillnad mellan verklighet och fantasier. Som till och med kan ta till våld för att hämnas inbillade oförrätter. Hur ska ett företag agera om en anställd drabbas av en stalkare? 

Securianen, nr 5, 2007 
Artikel: Stalkaren är besatt av tanken på maktkontroll.

Åtminstone en halv miljon svenskar genomlever sina vakna timmar i ren och skär skräck varje dag, året runt. Av dem är 134 000 föremål för stalkning – medveten, upprepad och illvillig förföljelse. 

Läs på mer i boken På minerad mark – en handbok om stalkning

Standard Magazine, nr 2, juni 2007 
Artikel: Agneta Syrén – årets författare 2006.
 
Agneta Syrén utsågs till årets författare 2006 på SIS Förlags författarkväll den 18 april. Boken som tog hem priset heter På bar gärning och handlar om företagsintern brottslighet. Boken beskriver hur ett företag kan förebygga och hantera intern brottslighet.

Läs på mer i boken På bar gärning – Att förebygga brott

2006

CSO, Chief Security Officer nr 1, 2006
Artikel:
 Säker strateg, pedagogiken lifter tekniken.

Med symbolspråk och metaforer får Agneta Syrén med sig cheferna i säkerhetstänket. Knepet är att hitta ett gemensamt språk och att inte missa de ekonomiska fördelarna.

Standard Magazine, nr 3 september 2006 
Artikel: Så här lyckas du i projektarbetet, fyra tips om lyckat projektarbete

2005

Aktuell Säkerhet nr 2, 2005
Artikel: Penningtvätt och terrorism hör ihop.
 

65 % av alla ekonomiska brott sker genom svart arbete och svart arbetskraft. Agneta Syrén, koncernsäkerhetschef på Länsförsäkringar AB och certifierad penningtvättsspecialist har sett vilket hot den svarta ekonomin är mot de nationella ekonomierna.  Penningtvätten i Sverige omsätter 100 miljarder/år. 

Läs på mer i boken Svarta pengar – en handbok om penningtvätt

Apropå, Brottsförebyggande rådets tidskrift nr 1, 2005 
Artikel: Stalkning – ett smygande problem. 

I Sverige har det engelska begreppet stalkning länge varit relativt okänt. Men en rad uppmärksammade fall där kändisar råkat ut för stalkning har ändrat på detta.

Läs på mer i boken Smygande hot – en handbok om stalkning

Infosecurity Mrch/April 2005
Article: Cyberstalking in the urban jungle.
 
Stalking is about hunters getting into position to attack and kill their prey. Fortunately, cyberstalking usually has less deadly ends, but there is no doubting the stress and pain victims suffer from such harassment,. Unless they act, companies could be liable. 

Läs på mer i boken Smygande hot- en bok om stalkning 

Kreditnytt nr1, 2005
Artikel: Svarta pengar. 

En inte oväsentlig del av transaktionerna i världen sker med svarta pengar. Därför representerar den svarta marknaden en stor och dold kraft i världsekonomin. Denna svarta marknad påverkar arbetsmarknaden och den legala affärsverksamheten genom att de snedvrider konkurrensen. 

Läs på mer i boken Svarta pengar – en handbok om penningtvätt 

2004

Du & Jobbet, december 2004, nr 10
Artikel: Se upp med förföljare på jobbet. 

En stalkare kan finnas i alla organisationer. Alla arbetsplatser bör erkänna problemet och göra något åt det. 

Läs på mer i boken Smygande hot – en bok om stalkning 

S.O.S  Skydd och säkerhet nr 8, 2004
Artikel:
 Stalkning – ett växande hot.

Smygande hot – en bok om stalkning har nyss kommit ut. Den presenterades på Skydd 2004, av bokens författare Agneta Syrén.

Läs på mer i boken Smygande hot – en bok om stalkning

Standard Magazine, nr 2 juni 2004 
Artikel:
Standarder – ett viktigt verktyg i mitt arbete. 
En stor del av mitt arbete kretsar kring relevanta riskanalyser – där standarder är ett ovärderligt hjälpmedel.